fbpx

Eerste hulp windsels

Natuurlijk kunnen we hier schrijven over kwaliteit, de hoeveelheid elasticiteit en nog veel meer technische details. Dit gaan we niet doen. Ik heb het alleen over het praktisch gebruik van de windsels en een paar soorten en maten. Indien je meer over de technische details wilt weten, ga dan naar het weblog gedeelte.

Er zijn momenteel zeer veel verschillende windsels voor eerste hulp doeleinden. De bekendste zijn:

  • Hydrofiel windsel
  • Cambric windsel
  • Elastisch Hydrofiel (actueel, standaard)
  • Ideaal windsel (actueel, standaard)
  • Universeel windsel (wordt veel gebruikt in plaats van het ideaal windsel)
  • Zelfklevend elastisch windsel
  • Zelfklevend elastisch afscheur windsel

Voorheen zaten het hyfrofiel en cambric windels standaard en een A Eerste Hulp doos.

Het nadeel van hydrofiel en cambric is dat ze niet elastisch zijn. Daarom moesten ze op een bepaalde wijze worden aangelegd. Indien je ze nog steeds in de verbandtrommels hebt zitten, dan doe je er goed aan om deze oude windsels te vervangen voor de veel betere vormen, de elastische versies.

Het elastisch hydrofiel windsel

Standaard zit alleen de 6 en 8 cm brede versies in de verbanddozen. Ik denk dat het raadzaam is om 4 cm breed op voorraad te hebben. Afhankelijk van de aard van de risico’s kun je er aan denken om ook de 10 cm brede versie toe te voegen.
Dit windsel is sterk elastisch en toch ook makkelijk en soepel plooibaar. Je moet al behoorlijk lomp zijn om met dit verband een te strak verband aan te leggen. Wees er toch alert op om het verband soepel en niet te strak aan te leggen.
Doelstelling is en blijft: “De eerste verbandlaag te fixeren”. (vast te zetten oftewel op zijn plaats te houden).

De doelstelling van de het elastisch hydrofiel windsel.
Met het elastisch hydrofiel windsel fixeer je de eerste laag verband.
4 cm gebruik je op de kleine delen van het lichaam – vingers
6 cm gebruik je op de kleine delen van het lichaam – pols & onderarm
8 cm gebruik je op de kleine delen van het lichaam – bovenarm & benen
Tot slot kun de 10 cm gebruiken voor het benen en het lichaam.

Je kunt deze eerste laag fixatieverband op meerdere manieren vastzetten.

  • Kleef pleister
  • Verbandklemmetje
  • Inknippen en vastknopen

Het beste advies is het gebruik van een kleefpleister.

Indien het wondvocht door het verband heen komt.
Een doorbloedend wondverband. Dit betekend dat het verband er niet in slaagt om de bloeding te stelpen. Dus moeten er steviger maatregelen worden genomen. In dit geval dient er een drukverband aangelegd te worden. Een drukverband bestaat uit een eerder aangelegd. Dit bestaat dus uit dekverband. De naam zegt het al, het bedekt de wond. Klik hier voor de verschillende vormen van een dekverband. Een drukverband wordt dus aangelegd over een dekverband heen en bestaat dus uit een rol synthetische watten en een ideaal windsel. Voor uitleg van een drukverband klik hier.

Het ideaal windsel

Het ideaal windsel is ook elastisch, maar veel minder elastisch dan een hydrofiel windsel. Indien je dit te strak aanlegt, dus te veel druk uitoefent, dan heb je geen drukverband maar een knelverband. Het slachtoffer zal een knelverband snel als vervelend, tot zeer pijnlijk ervaren. Het ideaal verband is ook in diverse maten verkrijgbaar. Dus ook in de standaard maten 4, 6, 8, en 10 cm breed. Wederom zijn de maten 6 en 8 cm standaards. Zodra een slachtoffer klaagt over toenemende zwelling, tinteling en/of pijn, direct ontstaan na het aanleggen van een verband, verwijder het verband en leg het opnieuw aan. Deze klachten ontstaan door het afknellen van de bloedcirculatie.

Er zijn bepaalde organisaties die de dure ideaal windsels blijven benoemen. Maar de z.g. Universeel windsels zijn veel goedkoper en iets elastischer. Ze zitten dus tussen een hydrofiel en een ideaal windsel in. Voor de BHV-er wellicht zelfs makkelijker in het gebruik. Een aandachtspunt is hier wel het merk, want het ene of het andere merk heeft zeker bij de universeel windsels een groot verschil in de elasticiteit.

Het zelfklevende windsel

Dit soort is zeer makkelijk in het gebruik. Je hebt geen klemmetje, kleefpleister of andere technieken nodig om het vast te zetten. Dit heeft een voordeel en een nadeel.
Voordeel: makkelijk en het blijft perfect zitten.
Nadeel: Het wordt zeer snel veel te strak geplaatst.

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen