fbpx

Wat moet je doen wanneer je kind de slaappillen aanziet voor lekkere snoepjes? Of wanneer een fles wasmiddel wordt aangezien voor een lekker drankje? Vergiftiging; het is iets waar elke ouder bang voor is. In deze blog lees je wat je kan doen en hoe je moet handelen.

Wat te doen bij vergiftiging?

Hoe te handelen bij een vergiftiging

Wat belangrijk is bij vergiftiging is het vaststellen van dat er daadwerkelijk een vergiftiging heeft plaatsgevonden.
– De eerste stap is denken aan jouw eigen veiligheid. Ga bij jezelf na of de situatie veilig is en je hulp kan gaan verlenen. Wanneer er giftige gassen in de lucht hangen is het zaak jezelf en het slachtoffer in veiligheid te brengen en direct 112 te bellen.
– Heeft het slachtoffer onschuldige klachten zoals jeuk, wazigheid of duizeligheid? Dan is het zaak om met spoed de huisarts te contacteren. Het is zaak om zelf niet in aanmerking te komen met de giftige stof.
– Wanneer het slachtoffer last heeft van ademhalingsproblemen, bewusteloosheid of andere ernstige factoren is het zaak direct 112 te bellen. Meld aan de hulpverlener die u aan de telefoon krijgt direct welke giftige stof het slachtoffer binnen heeft gekregen en volg de adviezen van de hulpverlener op.
– Wanneer het slachtoffer bewusteloos is, is het zaak hem of haar in de stabiele zijligging te leggen, omdat het bijvoorbeeld kan gaan braken. Als het slachtoffer niet meer reageert op signalen die u geeft, bij het schudden van het lichaam, of is gestopt met ademen start direct met reanimeren totdat de hulpdiensten ter plaatse zijn.
– Wanneer het slachtoffer brandende pijn heeft in de mond is het zaak veel water te drinken om zo de pijn te verzachten en het gif uit te dunnen in de maag waardoor het effect minder heftig is.

Het is van belang dat je ten alle tijden, indien mogelijk de verpakking van de stof mee neemt. Ook is het, hoe moeilijk het ook is, zaak om zo rustig mogelijk te blijven en zo helder mogelijk na te blijven denken. Deze bovenstaande genoemde stappen en handelingen zijn van levensbelang!

Tot slot

Heb je nog vragen of wil je zelf een EHBO cursus volgen zodat je naast hoe je moet handelen bij vergiftiging ook nog allemaal andere facetten voorbij ziet komen wat je in de toekomst zeker gaat helpen. Neem dan vrijblijvend contact op door het contactformulier in te vullen of bel 088 112 54 54. Ben je geïnteresseerd geraakt in onze dienstverlening? Bekijk dan onze agenda.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen