fbpx

Winterweer betekent vaak gladheid en gladheid zorgt voor valpartijen. Wat zijn nu de meest voorkomende verwondingen na een glijpartij en hoe anticipeer je hierop als EHBO’er? EHBO- en BHV-instructeur Rinus Jantz legt het uit.

Ik ken niemand die nog nooit is uitgegleden. Jonge kinderen zijn naïef en onervaren, pubers zijn ‘baldadig’ en stoer en volwassenen zijn gehaast en onoplettend: in iedere fase van je leven schuilt een ongeluk in een klein hoekje. Uitglijden door gladheid is één van die ongelukjes. Met een beetje geluk land je zacht op je billen en is er niet zoveel aan de hand, maar van uitglijden kunnen helaas ook nare verwondingen komen.

Uitglijden: mogelijke verwondingen

Bij een glijpartij kunnen zich drie verschillende verwondingen voordoen: een kneuzing, een breuk en een hersenschudding.

Kneuzing

Iemand die uitglijdt, kan zo vallen dat hij bijvoorbeeld zijn enkel verzwikt. Bij een kneuzing ontstaat er pijn en zwelling, later kan het lichaamsdeel ook blauw kleuren. Omdat de zwelling een verminderde doorbloeding tot gevolg heeft, heeft het prioriteit om de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit doe je door het lichaamsdeel te koelen met een coldpack.

 

Lees ook het artikel Koelen bij een kneuzing.

 

Als het lichaamsdeel door hevige pijn helemaal niet belastbaar is, doe je er goed aan om de huisarts of HAP te consulteren. Onderweg naar de huisarts óf 45 minuten na het ongeval breng je over de kneuzing een drukverband aan.

Breuk

Een breuk is een flink stuk ernstiger dan een kneuzing. In eerste instantie zijn wel dezelfde symptomen waarneembaar als bij een kneuzing, namelijk pijn en zwelling. Daarnaast is het lichaamsdeel door de breuk niet of juist extreem beweegbaar. Bij een vermoedelijke breuk bel je 112. Hoe je verder handelt, is afhankelijk van het lichaamsdeel dat gebroken is. Bij een breuk aan de pols, hand, arm of sleutelbeen hoef je geen mitella aan te leggen; rust en steun worden door het slachtoffer zelf gegeven door het gebroken deel in die houding vast te pakken die het slachtoffer het prettigst vindt. Heeft het slachtoffer een heup, been of voet gebroken, dan wordt rust en steun verkregen door met name de doorzakkende voet te ondersteunen. Wil je weten wat je moet doen in deze situatie, lees het artikel: Botbreuken aan heup of been

 

Hersenschudding

Dan is er tot sloWat te doen als iemand uitglijdt?t het risico dat het hoofd tijdens de val hard met de grond in aanraking komt. Hierdoor kan een hersenschudding ontstaan. Kenmerken van een hersenschudding zij hoofdpijn, misselijkheid, braken en soms kortstondig bewustzijnsverlies. Een hersenschudding hoeft niet ernstig te zijn, maar als de misselijkheid aanhoudt, het slachtoffer braakt en/of je bewusteloosheid bemerkt, bel dan de huisarts. Als je ziet dat de mond van het slachtoffer scheef trekt en/of het niet meer goed uit zijn woorden komt, bel dan altijd 112: mogelijk is er dan sprake van een hersenkneuzing. Wil je weten wat een hersenschudding is en wat je wel en niet moet doen bij een hersenschudding? Lees dan het artikel: Wat is een herschudding.

 

 

Toe aan een opfris-ehbo-cursus?

Wil je meer weten over de bovenstaande handelingen? Bij onze partner Safetyschool ben je altijd welkom voor een kortdurende EHBO cursus.

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen