Wonddrukverband
Het doel van een wonddrukverband is om een bloeding, bij een ernstige verwonding, te stoppen. Indien je het stukje hebt gelezen over het dekverband, dan is het al duidelijk geworden dat er nogal veel verschillen zijn. Indien de wond bij een dekverband blijft doorbloeden, dan kun je twee dingen constateren:

  • De wond is ernstig.
  • Het dekverband is te dun.

Dekverband

Het dekverband in Nederland en Duitsland is zo dun dat het al snel rood kleurt als het gebruikt wordt op een open wond. Dit wordt daarom een doorbloedend wondverband genoemd. Hierdoor is het al redelijk snel noodzakelijk om een dikker (meer wondvocht absorberend) verband te gebruiken en/of meer druk uit te oefenen op de wond. Het aanleggen van een wonddrukverband is daarmee al snel nodig.

Vooral het Noorse snelverband heeft dit probleem op een goede manier opgelost. Door de twee wondkompressen opgevouwen op elkaar te plaatsen (zo zit het standaard al verpakt) heb je een flink dik wondkompres, dat automatisch druk gaat uitoefenen op de wond na fixatie met het vastzittende elastisch hydrofiele windsel. Maar helaas, dit is in Nederland niet erg bekend, dus terug naar het Nederlandse drukverband.

Watten

Het doorbloedende dekverband wordt dikker gemaakt met watten, men gebruikt hiervoor bij voorkeur een rol synthetische watten. Afhankelijk van de plaats van de wond worden de synthetische watten om de wond heen gerold. Dus de synthetische watten worden ruim over het dekverband aangelegd. De doelstelling van de synthetische watten is tweeledig:

  • Absorberen van het wondvocht en hierdoor een grotere stollingsreactie teweegbrengen.
  • De druk verdelen van het hierna aan te leggen ideaal windsel (universeel windsel kan ook).

Hierna wordt er een derde laag aangelegd; dit is het wonddrukverband. Lees hier hoe je een wonddrukverband aanlegt.

* Een wonddrukverband is geschikt om druk aan te brengen op een (bloedende) wond. Echter kan een wonddrukverband ook toepast worden op bijvoorbeeld een verstuikte enkel. Hier heb je dan geen gaaskompres of steriel dekverband voor nodig. Men noemt dit dan een drukverband. Het principe blijft hetzelfde alleen hoeft er geen bloed of vocht geabsorbeerd te worden.

Ik wil ook een EHBO cursus volgen!

Groepscursus BHV EHBO
Klik op het plaatje rechts en u krijgt een goede keuze uit onze kwaliteitsopleidingen.
U heeft liever dat het telefonisch wordt uitgelegd? Bel dan gewoon even: met 0318-488502
Of kijk op Asphaliatraining.nl.

 

 

 

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen
Powered by