fbpx

Als de hartslag wegvalt is er sprake van een hartstilstand. Het hart pompt geen bloed meer rond door het lichaam en er ontstaat een levensbedreigende situatie.

Staat het hart dan echt stil?

Nee, bij een hartstilstand is er nog enigszins sprake van fibrillatie van het hart. Het trilt nog wel, maar van een gezond ritme is geen sprake. Eigenlijk is er sprake van een stoornis in het hartritme.

Wat te doen bij een hartstilstand?

Constateer je bij een slachtoffer dat er geen (normale) ademhaling is en is het slachtoffer bewusteloos is dan ga je reanimeren. Reanimatie zorgt ervoor dat het hart door de borstcompressies toch bloed kan blijven rondpompen. Wil je weten hoe je het bewustzijn controleert? Lees dan dit artikel.

Hartstilstand en een AED

Zorg er ook voor dat er een AED komt waarmee je de reanimatie kunt voortzetten. Een AED maakt een analyse van de ritmestoornis en geeft aan wat jij als hulpverlener moet doen door middel van gesproken instructie.

Leren reanimeren

Wil je leren reanimeren? Wil jij het verschil kunnen maken? Of wil je weten hoe je een AED bedient? Neem dan contact op met één van onze medewerkers of plan een EHBO cursus via www.safetyschool.nl.

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen