… samen de schijf van vijf voor EHBO-ers

Ken je hem nog? De ‘schijf van vijf’? Voor een evenwichtige voeding moeten we iedere dag iets gebruiken uit elke punt van de schijf van vijf. Een portie groente/fruit; een portie smeer- en bereidingsvetten; een portie brood; een portie proteine /zuivel en voldoende vocht. Als we ons houden aan de schijf van vijf, dan is ons voedingspatroon nooit te eenzijdig.

De EHBO kent ook zo’n ‘schijf van vijf’. Deze bestaat uit vijf EHBO regels, die belangrijk zijn voor evenwichtige eerste hulp:

  1. Let op gevaar
  2. Ga na wat er is gebeurd
  3. Stel het slachtoffer op zijn gemak
  4. Alarmeer indien nodig
  5. Help zo goed je kunt

Deze 5 EHBO regels moeten, elke keer dat je EHBO toepast, door je hoofd gaan. We gaan van elk van deze punten even ‘proeven’.

EHBO regel 1: Let op gevaar

Veiligheid: eerst voor de EHBO-ers zelf

De eerste van de EHBO regels is: Let op gevaar. Als EHBO-er moet je in elke noodsituatie eerst nagaan, of je wel veilig EHBO kan verlenen. Als je bijvoorbeeld onmiddellijk de weg op rent na een verkeersongeluk, is de kans groot dat je zelf ook aangereden wordt. En dat is vervelend. Voor jezelf, maar ook voor het slachtoffer. Dat kan dan immers niet meer door jou worden geholpen. Kun je niet veilig EHBO toepassen? Creëer dan eerst een veilige situatie voor jezelf. Bijvoorbeeld door eerst het verkeer tegen te houden.

Veiligheid, ook voor omstanders

Zijn er bij een ongeval meerdere mensen in de buurt? Dan ontstaat vaak een kringetje omstanders. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld op of naast een drukke verkeersweg. Vlak bij het water. Of in de buurt van gevaarlijke machines. EHBO-ers moeten daarom ook aandacht hebben voor de veiligheid van de omstanders. Is er een gevaarlijke situatie? Vraag dan een paar omstanders, of ze de toeschouwers weg willen leiden.

Veiligheid, natuurlijk voor het slachtoffer

Een slachtoffer mag maar op twee manieren de plaats van het ongeval verlaten. De eerste manier is zelf lopend (als er geen ernstige letsels zijn). De tweede manier is op de brancard van de ambulancedienst. Zijn beide manieren niet mogelijk? Dan moet het slachtoffer geholpen worden op de de plaats van het ongeval. Voortijdig verplaatsen kan het letsel verergeren.

Maar er zijn uitzonderingen. Soms is sprake van levensbedreigende omgevingsfactoren. Dan kan het slachtoffer niet blijven liggen. Denk aan een situatie, waarin het slachtoffer op een spoorwegovergang ligt terwijl er een trein aankomt. Of waarin er gevlucht moet worden voor brand. In die gevallen telt maar één ding: zo snel mogelijk weg met het slachtoffer. Eventueel erger letsel nemen we dan voor lief.

EHBO regel 2: Ga na wat er gebeurd is

Als de situatie veilig is, komt de nummer twee van de EHBO regels in beeld. Stel jezelf de vraag: Wat is er aan de hand?

Om een antwoord op die vraag te vinden, spreek je eerst het slachtoffer aan. Vraag hoe het zich voelt; en of het nog weet wat de toedracht van het ongeluk was. Vervolgens controleer je de vitale functies. (Hoe? Dat kun je leren op een cursus EHBO). Daarna vraag je aan omstanders of ze iets hebben gezien. Let ook op de zogenaamde ‘stille getuigen’. Dit zijn voorwerpen, gereedschappen en voertuigen, die mogelijk bij het ongeval betrokken zijn. Op deze manier krijg je snel een beeld van de situatie. Dat is belangrijk voor de volgende stappen.

EHBO regel 3: Stel het slachtoffer gerust

Mensen die een ongeluk hebben gehad, kunnen onrustig zijn. Vooral als ze niet direct beseffen wat er aan de hand is. Vaak herinneren mensen zich na een klap tegen het hoofd niet meer de totale gebeurtenis. Daar kunnen ze bang door worden. Soms hebben mensen hevige pijn, maar weten ze niet waardoor dat komt. Vooral als ze zelf niet kunnen opstaan, is dat beangstigend. Daarom is nummer 3 uit de reeks EHBO regels: Stel het slachtoffer gerust. Bijkomend voordeel: als je slachtoffer rustig is, kan hij beter zijn verhaal doen. Zo kun jij makkelijker EHBO verlenen.

Hoe je dat effectief doet, een slachtoffer geruststellen? Kijk het slachtoffer aan. Spreek rustig en vriendelijk. Vraag of je iemand kunt laten bellen. Het slachtoffer moet het gevoel krijgen: “Gelukkig, ik ben niet alleen! Er wordt voor mij gezorgd.” Overdrijf niet met je sussende woorden. Veel EHBO-ers zeggen meteen: “O, er is niet veel aan de hand, hoor! Het komt goed!” Dat weet je niet. Het kan ernstig zijn. Een goedbedoelde, maar ondoordachte, geruststelling kan vervelende gevolgen hebben. Dus: geen dingen zeggen die je niet zeker weet.

Denk erom: als jij een slachtoffer aanspreekt, dan moet je bij het slachtoffer blijven tot alles geregeld is. Het is voor een slachtoffer absoluut niet geruststellend, als er steeds andere mensen bij komen zitten.

EHBO regel 4: Alarmeer indien nodig

Bij kleine ongevallen hoeft niet altijd een ambulance te komen. Soms kan een slachtoffer een lift krijgen naar de huisarts of het ziekenhuis. De ambulance komt alleen, als een slachtoffer niet zelf ergens naar toe kan. Voor een gebroken arm bijvoorbeeld kan de ambulance niet komen. Voor een gebroken been daarentegen wel. Weet je niet zeker of je de ambulance moet inschakelen? Dan kun je met de meldkamer overleggen. Daarvoor bel je 112. Je krijgt dan een deskundige verpleegkundige aan de lijn, die je verder helpt. Je belt dus 112 als het slachtoffer zelf niet naar het ziekenhuis kan gaan, of als je daarover twijfelt. De vierde van de EHBO regels is: Alarmeer indien nodig.

EHBO regel 5: Help zo goed je kan

Moet je wachten op de hulpdiensten? Pas dan de vijfde van de EHBO regels toe en help zo goed je kan. Zorg voor beschutting voor je slachtoffer. Heb je een deken of jas bij de hand? Dek daarmee dan het slachtoffer toe. Mensen met allerlei soorten letsels krijgen het koud, ook als de buitentemperatuur hoog is. Regent het? Laat iemand dan een stuk plastic halen. Misschien kun je vast een wond afdekken of een gebroken been stutten. Help zo goed mogelijk en blijf met je slachtoffer praten. Dat leidt af en verkort de wachttijd.

De vijf EHBO regels: samen een compleet ‘EHBO-dieet’

De besproken 5 EHBO regels vormen een evenwichtig ‘dieet’ voor alle EHBO. Zelfs voor mensen, die nooit eerder iets over EHBO hebben geleerd.

Meer leren? Asphalia geeft op een aantal plaatsen in Nederland regelmatig een cursus EHBO. Er is o.a. een  cursus EHBO van één dag. Kijk op www.ehbo-cursus.com voor meer informatie.


Ik wil ook een BHV cursus volgen!

Vijf onmisbare EHBO regels
Klik op het plaatje links en u krijgt een goede keuze uit onze kwaliteitsopleidingen.
U heeft liever dat het telefonisch wordt uitgelegd? Bel dan gewoon even: met 0318-488502
Of kijk op Asphaliatraining.nl

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.
Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen
Powered by