Wanneer er brand ontstaat is het belangrijk om te weten als buitenstaander welke blusmethoden gebruikt moeten worden om de brand onder controle te krijgen. Om de brand te identificeren zijn er 6 verschillende brandklassen. Het bepalen van de blusmethode ligt dus aan het gegeven onder welke brandklasse de brand valt. In deze blog zullen wij jou een zo een indicatie geven van wat er nou eigenlijk valt onder welke brandklasse.

Verschillende blusmethoden

Verschillende brandklassen

Het is van belang om te weten welke blusmethoden hoort bij welke brandklasse om zo een brand onder controle te krijgen.
Brandklasse A: Onder brandklasse A vallen de vaste stoffen, denk hierbij aan bijvoorbeeld aan een houten bureau of aan een gordijn. De beste blusmethoden om te gebruiken zijn een waterblusser of schuimblusser.
Brandklasse B: Onder brandklasse B vallen vloeibare stoffen zoals benzine en olie. Voor deze klasse kun je het best een sproeischuimblusser of poederblusser gebruiken.
Brandklasse C: Deze klasse bestaat uit verschillende gassen, zoals bijvoorbeeld aardgas of propaan. Van groot belang bij deze klasse is dat indien mogelijk als eerst de gaskraan dicht wordt gedraaid. De poederblusser is de beste blusmethode voor deze klasse.
Brandklasse D: Binnen deze klasse vallen alle metalen materialen, zoals magnesium en aluminium. Ook hiervoor is de poederblusser die speciaal gemaakt is voor brandklasse D de meest effectieve blusmethode.
Brandklasse E: Onder brandklasse E valt elektriciteit. Echter kan elektriciteit zelf niet branden, maar het kan wel degelijk een brand veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een oplader die vlam vat. Dit komt door de elektriciteit, maar het is niet daadwerkelijk de elektriciteit die brandt. Deze klasse is in de loop der jaren komen te vervallen omdat elektriciteit dus niet brandt.
Brandklasse F: Onder deze klasse vallen vetten en olie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld frituurvet. Op het gebied van blusmethoden kun je het best gebruik maken van vet blussers of sproeischuimblussers.

Vragen?

Heb je nog vragen of wil je zelf een BHV cursus volgen zodat je naast hoe je moet handelen bij het ontstaan van een brand ook nog allemaal andere facetten voorbij ziet komen wat je in de toekomst zeker gaat helpen. Neem dan vrijblijvend contact op door het contactformulier in te vullen of bel 088 112 54 54. Ben je geïnteresseerd geraakt in onze dienstverlening? Bekijk dan onze agenda.

Open chat
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen?