Denk niet dat een stabiele zijligging er is voor het comfort van het slachtoffer. Het is een levensreddende handeling. Deze handeling heeft een aantal belangrijke doelen om de veiligheid van het slachtoffer te garanderen.

Bij het verlenen van eerste hulp doorloop je een aantal belangrijke stappen. In het artikel over reanimatie staan die stappen beschreven: bewustzijnscontrole en ademhalingscontrole.

Constateer je dat een slachtoffer een bewusteloos is, maar toch een regelmatige ademhaling, dan ga je ervoor zorgen dat die ademhaling doorgaat. Je wilt niet dat iets veroorzaakt dat de luchtweg wordt af gesloten.

Een bewusteloos slachtoffer dat op zijn rug ligt kan alsnog ademhalingsproblemen krijgen, doordat bij voorbeeld de tong in de keel zakt. De tong sluit dan ook de luchtweg af, waardoor ademhaling beperkt of helemaal niet meer mogelijk is.
En slachtoffer kan ook spontaan gaan braken. Het braaksel kan in de luchtpijp komen en de ademhaling verstoren.

Veiligheid is belangrijk. Voor jezelf en voor het slachtoffer. Om te voorkomen dat één van bovenstaande oorzaken de ademhaling gaat belemmeren, ga je het slachtoffer in de stabiele zijligging leggen.

Stabiele zijligging: hoe doe ik dat?

Je gaat een slachtoffer mét ademhaling in de stabiele zijligging leggen. Hiermee voorkom je dat de luchtweg de tong of braaksel de luchtweg gaan belemmeren en ademhaling niet of beperkt mogelijk is.

Volg daarbij de volgende stappen:

1. Stabiele zijliggingHet slachtoffer ligt op de rug op de grond. Jij knielt naast het slachtoffer.
  2. De benen van het slachtoffer leg je naast elkaar.
  3. Pak de arm die aan jouw zijde ligt en legt de arm in een hoek van 80 graden ten opzichte van het lichaam.
  4. Je pakt de hand van de andere arm en je legt de hand met de rug van de hand tegen de wang die het dichtstbij is.
  5. Je pakt met je andere hand de knie die het verst verwijderd is.
  6. Trek het been omhoog, de voet van het slachtoffer blijft op de grond staan en zet je naast de knie van het andere been.
  7. Draai het slachtoffer naar je toe door aan de gebogen knie te trekken.
  8. Houdt tegelijkertijd de rug van de hand van het slachtoffer tegen de kaaklijn gedrukt.
  9. Het slachtoffer rolt daardoor op zijn zij.
  10. De knie (waar je aan getrokken hebt) van het slachtoffer leg je in een hoek van 90 graden.
  11. Tot slot leg je het hoofd iets naar achteren via de kinlift voor een vrije ademhaling. Positioneer zo nodig de hand onder de wang beter om een vrije luchtweg te bevorderen.
  12. Let op: zijn hand mag zijn mond niet dichtduwen.

Nu ligt het slachtoffer in de stabiele zijligging en kun je het slachtoffer in de gaten blijven houden tot professionele hulp aanwezig is.

Stabiele zijligging: en nu?

Zodra het slachtoffer in de stabiele zijligging ligt, kun je de ademhaling iedere minuut blijven controleren. Dit doet je door één hand met gespreide vingers tegen de maag te leggen en de andere hand op dezelfde plaats op de rug. Je voelt of e ademhaling van  het slachtoffer jouw hand ‘wegdrukt’. Doe deze controle 10 seconden om een goed idee te krijgen van de ademhaling.

Let op dat bij je baby’s en jonge kinderen de rug ondersteund met bijvoorbeeld een kussen of dekens. Is dat niet voorhanden gebruik dan een jas. Baby’s en jonge kinderen hebben de neiging om op hun rug te draaien.

Ligt het slachtoffer buiten bescherm hem dan tegen weersinvloeden. Ook als de zon schijnt. Zorg voor schaduw of bescherm tegen regen.

Heb je 112 gebeld? Wacht dan op deskundige hulp en blijf het slachtoffer in de gaten houden en controleren.