Oververhitting vergt net als onderkoeling aandacht.

Een cursist van één van de Safetyschool EHBO-cursussen had daar de nodige ervaring mee. Met haar gezin was zij in de zomer naar een braderie geweest. Hoewel het niet warm was, liepen ze wel in de hoge zon. Het enige wat ze had was een zonnebril. Een petje was een welkome aanvulling geweest vertelde ze. Een fles met water hadden ze ook bij zich, maar doordat er veel te zien was, vergat ze te drinken.

Onderweg naar huis kreeg ze al hoofdpijn. Thuis zakte de hoofdpijn niet af. Ze had wel water gedronken maar niet veel extra.

Later concludeerde haar partner dat ze weleens een zonnesteek kon hebben. Met de symptomen in het achterhoofd gingen ze samen na wat er gebeurd was. Inmiddels waren ze al een paar uur thuis. Ook was ze nog steeds niet naar het toilet geweest.

Uiteindelijk is het met een sisser afgelopen.

Wat is het?

Oververhitting kan een groot probleem zijn wanneer je er niets aan doet. Een zonnesteek is ook een verzamelnaam van oververhitting en vraagt te allen tijde om aandacht.

Bij oververhitting heeft je lichaam een te hoge temperatuur en kan het de temperatuur niet goed meer reguleren. Koorts is ook een vorm van oververhitting en kan zorgen voor orgaanfalen.

Oorzaken van oververhittingOververhitting: 3 belangrijke tips

• Te lang gesport
  • In de zon gelopen zonder bescherming
  • Inspanningen gedaan die je anders nooit doet
  • Te veel in de zon gelegen
  • Onvoldoende gegeten of gedronken

De oorzaken van oververhitting kunnen legio zijn. Kortweg produceert het lichaam meer warmte dan het afgeeft.

3 belangrijke tips bij oververhitting

Rust

Bij een te hoge inspanning kan oververhitting ontstaan. Zorg dat het slachtoffer rust neemt. Geef een glaasje water en een stoel. Enige dwang kan soms nodig zijn. Bij kleine kinderen, zoals beweeglijke kleuters, kan dit lastig zijn. Kleding verwijderen is een optie, laat ze bijvoorbeeld hun hemd uitrekken.

Water

Het drinken van koel kraanwater draagt bij aan de verlaging van de lichaamstemperatuur en het voegt vocht toe waardoor je weer beter kunt zweten. En zweet heeft ook een afkoelende werking.
Kleine kinderen die moeilijk stil kunnen zitten, kun je beter voorzien van voldoende water. In de zomer is het aan te raden kinderen een pet of hoed te laten dragen.

Koele omgeving

Haal het slachtoffer uit de zon. Is het buiten de schaduw nog warm, breng het slachtoffer dan naar een koele ruimte binnen. Maak het niet te koud voor het slachtoffer want dat kan een averechtse werking hebben en onderkoeling veroorzaken.

Oververhitting in 3 vormen

We kunnen drie vormen onderscheiden:

• Hittekramp
  • Warmtestuwing
  • Hitteberoerte

Iedere vorm vraagt zijn eigen aanpak. Lees in de kennisbank de artikelen over hittekramp, warmtestuwing en hitteberoerte.
[text_block id=10895 description=”eerste hulp”]