fbpx

Een mitella is een zwaar ondergewaardeerd stuk textiel in de EHBO wereld. Deze driekante doek met twee zijden van 90 cm en een lange kant van 120 cm is een waardevol gereedschapsstuk in de eerste hulp. In principe kennen we de driekante doek in twee vormen, de non-woven doek en de textiel uitvoering.

De non-woven is goedkoper en éénmalig is het gebruik, dat is dus direct de reden dat de handel standaard de goedkopere vorm in de verbanddozen verwerkt. De EHBO instructeurs werken bijna altijd met de textiele uitvoering, want deze is herbruikbaar, uitwasbaar, soepeler en makkelijker in het gebruik.

De mitella zit in iedere verbanddoos, helaas zit er vaak maar 1 mitella in de EHBO doos.  In België moeten er zelfs steriele mitella’s aanwezig zijn in de EHBO verbandkoffer/verbanddoos.

De veelzijdigheid van de mitella gaan we benoemen

 • Draagdoek
 • Verbandmiddel
 • Spalk

De mitella als draagdoek

Als draagdoek is de mitella het meest bekend. Ze is onder te verdelen in twee vormen:

 • Draagdoek voor voor rust en steun
  Betreft letsel aan de onderarm, pols en hand. De standaard doelstelling is om rust en steun te geven aan het getroffen lichaamsdeel. Door rust en steun voorkom je verergering van de verwonding en bevorder je zelfs het genezingsproces.
 • Sling, ook wel de brede das genoemd
  De sling wordt verstrekt door een ziekenhuis, maar de EHBO-er leert om een brede das te maken van een mitella. De brede das moet een breedte hebben tussen de 10 en 15 cm en geeft ondersteund met name de pols en de hand tot waar de pink begint. De brede das wordt ingezet bij letsel aan de schouder, sleutelbeen en bovenarm.
 • Verhoogde draagdoek
  De verhoogde mitella zet je in als er letsel is aan de hand en onderarm, veelal bij bijtwonden. Door de verhoogde mitella zal de doorbloeding van de onderarm en hand minder zijn. En door een verminderde doorbloeding zal de bacterie – afkomstig van de tanden van bijvoorbeeld een  hond of kat – minder snel in het lichaam worden opgenomen.

Mitella als draagdoek en spalk

De steriele mitella van de Belgen

Een mitella – bij voorkeur een steriele mitella – kan perfect dienen als wondbedekker. De doelstelling is dan tweeledig. Stelpen van een (ernstige) bloeding en het afdekken van een wond. Een wond afdekken doen we om infectiegevaar te verminderen. Ook volgens de Nederlandse EHBO leer dient een open wond steriel te worden afgedekt.

Beter is het om een wond af te dekken met een dekverband of een wonddrukverband of traumazwachtel. Waarom? omdat een mitella niet elastisch is en bij zwelling van de wond te veel kan gaan knellen. De spalk gemaakt van een mitella.

Natuurlijk kun je een mitella als touw gebruiken en stokken langs een gebroken ledemaat vastbinden. Bij een slachtoffer met een gebroken been is het ook mogelijk om een gezond been als spalk te gebruiken. Deze twee benen fixeer je met drie mitella’s.

[text_block id=10895 description=”eerste hulp”]

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen