fbpx

Kraamverzorgsters moeten voortaan een EHBO-diploma halen. Een voorstel daartoe werd gedaan door SP-kamerlid Marianne Langkamp. Donderdag (1 juli 2010) werd het voorstel goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Nine Kooiman, Tweede Kamerlid voor de SP: “Kraamverzorgsters werken met baby’s. Als er met zo’n baby iets gebeurt, moet je er toch vanuit kunnen gaan dat de kraamverzorgsters weten wat ze moeten doen? Het is dan ook een opluchting, dat dit nu geregeld wordt.”

Bij 1 op de 10 kraamzorginstellingen is de bij- en nascholing van kraamverzorgsters niet goed geregeld. Zo was een EHBO-diploma halen tot nu toe niet verplicht. Veel kraamverzorgensters hebben daardoor geen EHBO-diploma. Kooiman: “Het is natuurlijk absurd dat in de kinderopvang iedereen een EHBO-diploma moet hebben, maar in de kraamzorg niet. Het is goed dat hier nu verandering in komt.”

NBvK is blij dat kraamverzorgsters EHBO-diploma moeten halen

De Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg (NBvK) laat weten, blij te zijn met de nieuwe regel. De NBvK heeft de Cursus Levensreddende Handelingen opgenomen in de voorwaarden voor het Keurmerk 2009-2011. De NBvK noemt het verplichtstellen van de cursus EHBO een ‘belangrijke stap om er voor te zorgen, dat mensen goed opgeleid en bijgeschoold hun werk kunnen doen’.

De vereniging ziet een belangrijke taak weggelegd voor zorgverzekeraars. Die zouden ervoor moeten zorgen, dat er voldoende geld is voor een cursus EHBO. Ook zouden de zorgverzekeraars erop moeten toezien, dat de kraamverzorgsters daadwerkelijk een cursus EHBO volgen.

Ook uw EHBO-diploma halen?

Ook interesse in een cursus EHBO? Bij Asphalia kunt u in 1 dag uw EHBO-diploma halen.

Bronnen:

  • https://www.sp.nl
  • https://www.nbvkinactie.nl

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen