fbpx

Ken je de serie ER of Greys Anatomy? Of een andere serie met ambulances en artsen. Het kan niet missen dan dat je daarin een reanimatie hebt gezien met daarbij 9 van de 10 keer de inzet van een defibrillator.

Je ziet een arts staan met twee van die handgrepen in zijn hand met een metalen vlak. En dan roept zo’n arts: “Geef me 150!” en dan “LOS!”. Dan krijgt de patiënt een schok toegediend. Je ziet het lichaam verkrampen en iedereen kijkt gespannen naar de hartmonitor.

Daarna wordt soms het getal opgevoerd naar 180 of 200 (tenminste, zo heb ik het gezien in dit soort series).

Dat getal, wat zegt dat? Wat betekent het? Op het apparaat staat die energie aangeduid met “JOULES”. Wat is een joule? Hoe staat dat tot energie en natuurlijk de AED. Daarover in dit artikel meer.

AED apparaat: energie in joule

Op de defibrillator wordt de hoeveelheid energie dat het apparaat geeft als het een schok toedient, uitgedrukt in joules. De afkorting daarvoor is “J”.

Op het apparaat staat bijvoorbeeld: schok max. 250 JDat betekent dat het betreffende apparaat een maximale schok van 250 joules kan toedienen.

Wat is een joule?

Een joule is de internationale aanduiding voor energie. 

Hoe moet je die energie uitgedrukt in joule zien?

Zoals een auto benzine nodig heeft om te rijden. Zo heeft de verplaatsing van een voorwerp energie nodig. Hoe meer benzine er in de tank zit, hoe verder of hoe harder de auto kan rijden.

Met 10 liter benzine kun je met een gemiddelde auto met een snelheid van 80 – 100km per uur ongeveer 100km rijden. Ga je harder rijden, dan verbruik je ook meer benzine. Je hebt meer energie nodig.

Een mens heeft ook energie nodig. Dat is voedsel. Wanneer je op de verpakking kijkt naar het aantal calorieën, zie je ook een kolom Kj staan. Dat is de kilojoule. Die geeft aan hoeveel energie er in het voedsel zit.

Op een AED wordt de hoeveelheid energie ook uitgedrukt in joules. Als mens krijg je energie van bijvoorbeeld een banaan, een auto krijgt energie door benzine. Een defibrillator krijgt energie door stroom.

AED apparaat: effectiviteit en joules

Hoe hoger het aantal joules hoe effectiever de AED zal zijn bij gebruik. Dat wil niet zeggen dat er apparaten van 1000 joules zijn. Dit geeft een veel te grote schok die je niet zou overleven. In Europa ligt de grens op maximaal 360J. Dat is het maximum dat een EHBO’er mag toedienen met een AED.

Kinderen en AED

Voor kinderen ligt dat maximum veel lager. Dan zijn er special kinderelektroden en adapters. Die verminderen de energie naar 70J of 50J.

Tot slot

Gelukkig hoef je als EHBO’er het apparaat niet in te stellen. Dat is het mooie van een AED. Die geeft mondelinge instructie. Jij als EHBO’er hoeft alleen maar uit te voeren wat het apparaat zegt.

Toch is het handig te weten wat de aanduiding joule op een AED apparaat betekent. Zodat ook jij weet wat de effectiviteit van een AED is en dat je er levens mee kunt redden.

[text_block id=10997 description=”reanimatiekaart”]

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen