fbpx

Ieder jaar verlangen we met z’n allen weer naar de zomer. Tijd van zon, warmte én de insectenbeet.

De één heeft er meer last van dan de ander. Sommigen liggen ‘s nachts te slapen en ontwaken met verschillende muggenbeten, terwijl de partner er naast ligt en nergens last van heeft.

Een muggenbeet is onschuldig vergeleken bij de meer pijnlijke beten van wespen, horzels en steekvliegen. Ook een muggenbeet kan behoorlijk pijnlijk zijn wanneer je er gevoelig en zelfs allergisch voor bent.

Onderschat daarom geen enkele insectenbeet. 

Doordat we in de zomer meer buiten zijn en meer verkoeling zoeken bij water, is de kans op een insectenbeet vele malen groter. Het zijn niet alleen insectenbeten waar we in de zomer last van kunnen hebben. Wat dacht je van de pieterman (een vis) die met de stekels op zijn rugvin een pijnlijke steek kan veroorzaken. Kwallen kunnen je strand plezier ook behoorlijk bederven.

Insectenbeet, wat doe je

Ten eerste bepaal je of iemand overgevoelig is. Bij ernstige overgevoeligheid kan iemand het bewustzijn verlieven. Dan bel je altijd 112.

Is er sprake van een angel, dan kun je die verwijderen met een pincet. Met de botte kant van een mes kun je de angel er uitstrijken. Is iemand gestoken in de vinger, verwijder dan zo snel mogelijk ringen. Een steek kan een zwelling veroorzaken, een ring knelt de vinger dan gevaarlijk af.

Met behulp van een vacuümpomp, bijvoorbeeld de Aspivenin, kun je de het gif eruit zuigen. Het ziet er uit als een injectiespuit. Op de plaats waarbij een injectiespuit de naald zit, wordt een kunststof zuigmondje geplaatst. Trek het pompje eruit, zet het zuignapje op de steek of beet en druk vervolgens het pompje in. Het gif wordt uit de beet gezogen doordat er een krachtig vacuüm ontstaat.

Aspivenin is heel effectief voor allerlei insectenbeten:

 • muggen
 • horzels
 • wespen
 • bijen

Het gif zuig je met de Aspivenin effectief weg. Dat vermindert de pijn en de jeuk.

LET OP: de Aspivenin is niet effectief bij een overgevoelige reactie. Het helpt wel bij tegengaan van jeuk.

Insectenbeet? Prikplek koelen

Om pjin en jeuk tegen te gaan ga je de plek koelen. Gebruik hiervoor een koud, nat kompres dat je op de prikplek legt.

Zalf gebruiken is ook een mogelijkheid. Zalf met:

 • Menthol
 • Aloë vera
 • Calendula
 • Tea Tree Olie
 • Azaron

Ouderwetse huismiddeltjes doen het in dat opzicht ook nog best. Denk bijvoorbeeld aan doodgewone tandpasta! Bijna altijd bij de hand. Tandpasta werk zo goed, omdat hierin ook menthol of pepermunt zit dat een koelend effect heeft op de prikplek.

Ook azijn, alcohol en bromeline  helpen tegen de jeuk van een insectenbeet.

Insectenbeet en de Aspivenin

InsectenbeetWat de Aspivenin betreft: het is handig om dit apparaatje in de bedrijfsverbandkoffer of bij de reisapotheek in de rugzak te hebben. Het weegt bijna niets. Er horen altijd verschillende zuigmondjes bij, voor grote en kleine prikwonden. Het mooie is, dat de Aspivenin ook gebruikt kan worden voor het uitzuigen van

 • kwallenbeten
 • steken van het pietermannetje
 • beten van schorpioenen
 • verschillende soorten slangen
 • zelfs voor het uitzuigen van brandnetelplekken (als je snel bent)

Dit apparaat is verkrijgbaar bij apotheken, de betere drogist, buitensportzaken en natuurlijk ook bij Asphalia.

Tot slot

Ga bij twijfel altijd langs bij de huisartsenpost. Als je op vakantie bent op het strand is bij een kwallenbeet of beet van een pieterman een bezoek aan de EHBO post geen overbodige luxe. Onderschat een insectenbeet nooit, want een allergische reactie kon in eens ontstaan.

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen