fbpx

Een ongeval, een val of een stomp kan een kneuzing veroorzaken, dat is letsel van buitenaf tegen een lichaamsdeel. Een misstap of verkeerde beweging daarentegen veroorzaakt een verstuiking.  Dit is letsel binnenin het getroffen lichaamsdeel en kan flink pijn doen.Toch zijn beiden verschillend. Die verschillen zijn belangrijk om te weten voor een vervolghandeling. Hierover lees je meer in het artikel Kneuzing en verstuiking er zijn wel degelijk verschillen. Bij beide kwetsuren is koelen belangrijk om zwelling tegen te gaan. Zwelling treedt niet altijd meteen op, het kan ook veel later ontstaan. In dit artikel de handelwijze van koelen.

Koelen bij kneuzing

Hoe koel je bij een kneuzing of verstuiking?Een kneuzing is een inwendige wond. De blauwe plek die ontstaat is de onderhuidse bloeding die zichtbaar wordt. Bij een kneuzing kan ook zwelling ontstaan. Met koelen ga je die tegen of verminder je de zwelling. Heeft het slachtoffer sieraden om het gekwetste lichaamsdeel, vraag deze dan te verwijderen. Verwijder bij een gekneusde enkel of voet de schoen. Laat dit het slachtoffer zelf doen. Neem een coldpack of ijsblokjes (een zakje doperwtjes uit de vriezer is ook ideaal) en wikkel het in een theedoek. Zo voorkom je dat de huid bevriest. Laat het 10 tot 20 minuten op de pijnlijke plek rusten.

Koelen bij verstuiking

Bij een verstuiking ga je wat betreft koelen op dezelfde manier te werk. Je neemt een coldpack of ijsblokjes die je in een theedoek wikkelt en leg dit op het gekwetste lichaamsdeel. Laat het 10 tot 20 minuten op de pijnlijke plek rusten.

Blijf erbij

Blijf bij het slachtoffer tijdens het koelen. De combinatie van pijn en kou kunnen een flauwte veroorzaken. Stop met koelen wanneer de pijn toeneemt.
LET OP: Heeft het slachtoffer een duidelijke botbreuk, koel dan níét. Dit veroorzaakt extra druk op de breuk.

Naar de huisarts

Adviseer het slachtoffer naar de huisarts te gaan als:

  • Hij niet meer dan vier stappen alleen kan zetten
  • De pijn na vier of vijf dagen niet minder is geworden
  • De pijn alleen maar erger wordt

Je kunt zo nodig bij een verstuiking het gewricht inzwachtelen met een ideaal-zwachtel of cohesieve zwachtel.

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen