fbpx

En waarom een schaafwond een brandwond is

Brandwonden kun je in een aantal soorten classificeren. Eén van de soorten is de zogenaamde schaafwond. Over een schaafwond wordt heel vaak wat minachtend gedaan, maar het kan zeer ernstige gevolgen hebben. Een goede reden om ook deze wond op goede wijze te behandelen.

Een schaafwond is eigenlijk een brandwond

Hoe behandel je een schaafwond?De oorzaak van een wond als deze is wrijving. Wrijving veroorzaakt hitte en kan ontvelling veroorzaken. Door deze combinatie moet je als EHBO’er/ BHV’er een schaafwond zien als een brandwond.Een schaafwond heeft onzichtbaar vuil (bacteriën) in de wond. Dit is de reden om deze wond extra aandacht te geven. Je kunt de bacteriën niet wegspoelen. Spoelen is wel een belangrijk onderdeel van de behandeling van de schaafwond.

De juiste volgorde bij de basisbehandeling is:

  1. Spoelen
  2. Schoonmaken
  3. Desinfecteren

Hieronder geef ik je 9 manieren om een schaafwond te behandelen, met als uitgangspunt altijd bovenstaande basisbehandeling. 

9 manieren om een schaafwond te behandelen

#1 Spoelen en drogen

Bij een kleine schaafwond geeft het Oranje Kruis de instructie om de wond goed te reinigen. Doe dit door middel van spoelen. Daarna kun je de huid laten drogen aan de lucht.
Een schaafwond die onder kleding zit dek je steriel af. 

#2 Reinigen

Een grote wond die is ontstaan door bijvoorbeeld een slippartij met een voertuig vraag om een andere behandeling. Uitsluitend spoelen is dan niet genoeg. Het straatvuil moet je verwijderen, daarna ga je de wond spoelen. 

#3 Reinigen met een (nagel)borsteltje

Vroeger zat er in de verbanddoos een nagelborsteltje. Hiermee borstelde je de schaafwond voorzichtig schoon. Hoewel dit een pijnlijke manier is, is deze wel effectief. Echter, het nagelborsteltje is verdwenen, omdat er in het borsteltje tussen de haren snel vervelende bacteriën gaan zitten. Heb je een schoon zacht borsteltje voor handen, dan is dit wel een goede optie.  

#4 Vuil verwijderen met een gaaskompres

Goed reinigen door het spoelen van de schaafwond is juist. Je moet er alert op zijn dat er geen vuil achterblijft in de wond. Los vuil kun je ook verwijderen met een steriel gaaskompres. Afhankelijk van de diepte van de wond laat je het drogen aan de lucht of ga je het verbinden.

schaafwonden behandelen#5 Vuil verwijderen met een pincet

Vuil kan goed verwijderd worden met een pincet. Deze kun je desinfecteren met alcohol. 

#6 Spoelen met zout

De wond kun je goed spoelen door water met zout te gebruiken. Bij voorkeur gekookt en afgekoeld water aangevuld met zout. Doe 1 theelepeltje op één kopje water.

#7 Desinfecteren

Na het behandelen van de schaafwond ga je de wond desinfecteren. Een zeer goed desinfectiemiddel is Tea Tree olie. 

#8 Verbinden

Dit type wond ‘kleeft’ snel in de verbandmiddelen. Het beste kun je een de wond eerst bedekken met een vetgaasverband (1 laag is voldoende). Vetgaasverband heeft als voordeel dat het niet plakt aan de wond en het vermindert de pijn.
Afhankelijk van de ernst van de bloeding kun je het vetgaasverband extra bedekken met gaaskompressen voor absorptie van bloed en wondvocht. Je kunt het gaas en het kompres vastzetten met een elastisch hydrofiel windsel dat je losjes wikkelt.

#9 Droge schaafwond beschermen met vaseline

Een droge schaafwond kan gemakkelijk openbarsten. Zeker als het op een plek zit die je vaak buigt, elleboog of knie. Je kunt een schaafwond dan insmeren met een laagje vaseline.

Tot slotSchaafwond

Ook het laten zetten van een tetanusvaccinatie straatvuil is op zijn plaats. Een tetanusprik beschermt 10 jaar. Weet je niet precies wanneer de laatste vaccinatie is gezet, neem dan contact op met je arts of apotheek. Deze kunnen dat vaak controleren in hun systeem.

Stap 1, 2 en 3

Er zijn dus verschillende manier om een schaafwond te behandelen en schoon te maken. Neem altijd de basisbehandeling als uitgangspunt en kies dan één van bovenstaande manieren om de wond te behandelen. 

Al naargelang de diepte van de wond kies je voor een schoonmaakwijze en verbindwijze.

Bij twijfel laat je het slachtoffer altijd even langs de huisarts of de huisartsenpost gaan.

Een schaafwond is één van de vele soorten verwondingen die je kunt tegenkomen als EHBO’er. Dat niet alleen, er zijn zoveel meer facetten die komen kijken bij Eerste Hulpverlening. De eerste 5 stappen hebben wij op een handige Eerste Hulp Kaart gezet. Wil jij die kaart ook direct gratis in je mailbox ontvangen? Download hier de Eerste Hulp Kaart.

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Geïnteresseerd in het volgen van een cursus, vul dan hier uw gegevens in.

  • Vul hier uw naam in
  • Vul hier uw E-mail in
  • Vul hier uw telefoonnummer in (optioneel)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilt u een cursus volgen voor nog meer informatie, kijk in onze agenda

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen