Bij het toepassen van de borstcompressie bij een reanimatie dient men aan een aantal voorwaarden te voldoen om fouten te voorkomen. Veel leken zien dit soort dingen over het hoofd en verkleinen daarmee de overlevingskans van het slachtoffer.

De te nemen actie voor de borstcompressie.

Plaats hulpverlener Voordat men met de reanimatie kan starten – de borstcompressie – dient men ervoor te zorgen dat het slachtoffer op een harde ondergrond ligt. Natuurlijk dient het slachtoffer ook al in rugligging te liggen.

De plaats van de hulpverlener tijdens de borstcompressie.

De plaats van de hulpverlener is niet alleen maar tijdens de borstcompressie, maar gedurende de hele reanimatie bij het slachtoffer. De beste houding is op een dusdanige wijze dat het kruis van de hulpverlener ongeveer op schouderhoogte van het slachtoffer is. Vanuit deze positie is de beademing en het toepassen van de borstcompressie het beste uit te oefenen.

Fouten die gemaakt worden tijdens de borstcompressie.

De handen worden verkeerd geplaatst.

Instabiel houding tijdens reanimatie Heel vaak worden de handen geplaatst op de maag, op de buik, soms zelfs te hoog tegen de keel aan. Vaak ziet men ook dat de muis van de hand veel te ver rechts of links wordt geplaatst. De muis van de hand moet op het midden van de borstkas worden geplaatst, het onderste stuk van het borstbeen.
Leunen op het slachtoffer.
Indien men tijdens de borstcompressie de handen plat op het slachtoffer legt en de vingers houden contact met de borstkas, dan is de kans groot dat men aan het leunen is. Door deze houding krijgt de borstkas geen kans om volledig uit te zetten en zal de zuurstofwisseling onvoldoende plaatsvinden. Niet alleen de zuurstofwisseling is dan onvoldoende maar ook het doorpompen van het bloed is te weinig.

Stoppen met de borstcompressie door ribbreuk.
Het breken van ribben door de borstcompressie is soms onvermijdelijk. Zeker bij oudere mensen zal het heel vaak gebeuren. Het breken van een rib is geen reden om te stoppen met de borstcompressie. Als er een rib breekt dan wordt dat meestal gevoeld, regelmatig zelfs gehoord. Hierdoor krijgt de hulpverlener het wel moeilijk en is de neiging om te stoppen met de reanimatie zeer groot.
Echter, stoppen met de borstcompressie betekent de dood voor het slachtoffer.
[text_block id=10895 description=”eerste hulp”]

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen
Powered by