fbpx

Nederlanders hebben onvoldoende kennis over EHBO. Drie op de vier Nederlanders weten niet, wat ze moeten doen bij kleine ongelukken als verslikken, snijwonden en botbreuken. Dat blijkt uit onderzoek dat Maurice de Hond vorige week deed onder 1500 personen.

Voor het onderzoek legde De Hond Nederlanders vijf gevallen voor van kleine ongelukken. Hij vroeg hen wat ze zouden doen. Uit de antwoorden bleek onder meer, dat maar 1 op de 5 Nederlanders weet wat hij moet doen bij een vermoedelijke botbreuk. Of hoe hij moet handelen als een kind zich verslikt in een stuk speelgoed. Slechts 3 procent van de Nederlanders heeft een ‘aantoonbare Eerste Hulp vaardigheid’. De EHBO-kennis van Nederlanders is daarmee vergelijkbaar met die in landen als Kirgizië en Azerbeidzjan. In Duitsland en Oostenrijk heeft 80 procent van de bevolking een aantoonbare Eerste Hulp vaardigheid.

EHBO-campagne moet mensen wakker schudden

Naar aanleiding van het onderzoek start het Rode Kruis dinsdag met de voorlichtingscampagne “Weet jij wat je moet doen?”. De campagne laat mensen kennismaken, met de beste EHBO-handelingen bij zeven veel voorkomende ongevallen.

Een dergelijke campagne is geen overbodige luxe. Mensen hebben wel een globaal idee van wat ze bij ongevallen moeten doen, maar bezitten onvoldoende kennis over de exacte handelingen. Door dit gebrek aan kennis verlenen mensen minder EHBO. En dat terwijl eerste hulp in veel situaties juist cruciaal is. Een snelle en goede reactie kan verergering van letsel voorkomen; en zelfs levensreddend zijn.

Zelf aan de slag? Volg een EHBO-cursus

De campagne is een goede manier, om te ontdekken of uw EHBO-kennis toereikend is. Wilt u uw kennis vergroten? Dan is het raadzaam om een EHBO-cursus te volgen. Een dergelijke cursus hoeft maar één of twee dagen te duren. Tijdens een goede EHBO-cursus leert u bijvoorbeeld alles over beademing; (brand)wonden; botbreuken; vergiftiging; en reanimatie. U krijgt theoretische uitleg en past die direct toe in de praktijk.

Bronnen:

  • www.ehbo-cursus.com
  • www.1ehulp.nu
  • www.nu.nl

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen