fbpx

Iedere zaterdag zijn er veel mensen aan het klussen. Zeker in het lente en -zomerseizoen. Het weer leent zich er perfect voor om in de tuin te werken, te schilderen, te schuren of hout te splijten voor de vuurkorf.

John, één van de honderden EHBO cursisten van Safetyschool, dacht er net zo over. Het was hoog tijd om de buitenboel te schilderen, vertelde hij. Het was al weer veel te lang geleden en het hout had te lijden gehad onder de strenge winters en warme zomers de afgelopen jaren.

De nieuwe kleur had hij samen met zijn vrouw uitgezocht en al het materiaal stond klaar om aan de slag te gaan. De voorbereiding kost altijd de meeste tijd en hij stond vroeg op die zaterdag.

Als eerste zou hij de kozijnen gaan schuren. Hij pakte de schuurmachine en ging aan de slag. Het duurde niet lang of hij was bijna niet meer te herkennen, zo veel stof zat er op zijn kleren, haren en in zijn gezicht.

Zonder erbij na te denken veegde hij het stof en het zweet uit zijn gezicht. ‘Dat had ik beter niet kunnen doen,’ zei hij. De verf was op sommige plekken al aan het afbladderen. Het was niet alleen stof dat op zijn gezicht zat; hier en daar waren ook kleine schilfertjes te herkennen.

Met die ene veeg kwam er zo’n verfschilfertje in zijn oog.

‘Nou, ik kan je vertellen dat het heel pijn deed.’

Vuiltje in het oog; de drie manieren

Vuiltje in het oogNiets is vervelender dan een vuiltje in het oog. Het oog is rood en begint te tranen, want tranen hebben de mooie functie om het oog schoon te houden.

Er zijn gevallen, zoals dat van John, waarbij een tranend oog alleen niet voldoende is. Hoe krijgt je dit stukje vuil op de juiste manier en zo snel mogelijk weer uit het oog? In dit artikel een aantal manieren om een vuiltje uit het oog te krijgen.

1- Laten tranen

In de hoek van je oog, bij je neus, zit de traanbuis met daaronder het traanzakje. Door op deze plek te drukken kun je je oog (of het oog van het slachtoffer) laten tranen. Hierdoor kan het vuiltje wegspoelen met de tranen mee.
Vuiltje in het oog?

2- Wegspoelen met water

Je kunt het vuiltje ook wegspoelen met water.

Laat het slachtoffer op een stoel zitten met het hoofd licht naar achteren gekanteld. Ga achter de stoel staan en spreid voorzichtig beide oogleden open met je duim en wijsvinger. Vraag het slachtoffer afwisselend naar boven, naar onder, naar links en rechts te kijken. Giet voorzichtig een beetje water uit een glas op het wit van het oog. Spoel vanaf de neus naar de zijkant van het gelaat.

3- Punt van een zakdoek

Als derde mogelijkheid kun je met de punt van een schone zakdoek of een kompres proberen het vuiltje te verwijderen.

Kijk eerst waar het vuiltje zit. Als het deeltje zich onder het bovenste ooglid bevindt, kan dit omhooggehouden worden. Daarvoor pakt men de rand van het ooglid vast tussen duim en wijsvinger en trekt het naar voor en boven. Het slachtoffer kijkt hierbij naar beneden zodat het deeltje verwijderd kan worden.

Bevindt het deeltje zich in het onderste ooglid, dan kan men dit ooglid naar beneden trekken. Het slachtoffer kijkt nu naar boven zodat het deeltje verwijderd kan worden.

LET OP: ‘veeg’ het vuiltje NOOIT over het gekleurde deel van het oog. Daar zit het hoornvlies, dat kan op deze manier beschadigd raken.

Vuiltje in het oog: wanneer naar de huisarts of huisartsenpost?

Vuiltje zit er nog

Lukt het je niet om het vuiltje te verwijderen, raadpleeg dan de huisarts of huisartsenpost.

Neem ook contact op met de huisarts wanneer je het vuiltje niet kunt zien, maar de klachten en de pijn blijven.

Vuiltje zit op het hoornvlies

Zie je duidelijk een vuiltje of vreemd voorwerp op het hoornvlies zitten, neem ook dan contact op met de huisarts of ga naar de huisartsenpost.

Tot slot

Is het vuiltje uit je oog, dan verdwijnt de irritatie meestal binnen 24 uur.Vuiltje in het oog!

Een vuiltje of voorwerp in het oog is niet geheel ongevaarlijk. Het kan aanleiding geven tot een oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies. Verdere behandeling door een arts of oogarts kan dan nodig zijn.

Was er sprake van een bijtend of schurend product dat je in je oog hebt gekregen, laat het dan zeker nakijken door een arts of oogarts.

Zit er een splinter in het oog, ga dan direct naar de huisartsenpost.

Ook bij twijfel of aanhoudende klachten, altijd even bellen met je huisarts.

[text_block id=10895 description=”eerste hulp”]

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen