fbpx

Een AED gebruiken bij een hartstilstand kan de overlevingskans aanzienlijk vergroten. Een ambulance is gemiddeld binnen 10 minuten ter plaatsen. Bij een hartstilstand moet je binnen 6 minuten met reanimeren beginnen. Met een AED kan iedere burger in de eerste minuten al starten met reanimatie.

Wanneer gebruik je een AED?

Je gebruikt een AED (Automatische Externe Defibrillator) als iemand een hartritmestoornis heeft.  dat heet ook wel ‘ventrikel fibrilleren’ (VF). Bij VF staat de grote hartkamer te trillen en maakt ze geen effectieve pompslagen meer. Daardoor wordt er geen bloed meer door het lichaam gepompt. In de volksmond wordt deze toestand ‘hartstilstand’ genoemd. In het geval van VF is dat echter misleidend.

Het hart beweegt nog wel, maar ongecoördineerd. Een slachtoffer met VF is binnen enkele seconden bewusteloos. De ademhaling stopt. Als deze toestand niet binnen 6 minuten wordt doorbroken door het toedienen van een schok, dan worden alle organen onherstelbaar beschadigd. Ook het hart raakt geheel beschadigt en komt stil te staan.

De werking van de AED

DefibrillatorHet is een misverstand dat met behulp van schokken een stilstaand hart weer gaat kloppen. Iemand van wie het hart stilstaat en waarbij het hart ook niet meer trilt, is overleden.

Echter, wanneer het hart nog trilt (ventrikel fibrilleren) dan heeft reanimatie en het gebruik van een AED absoluut zin. Bij het vermoeden van een hartstilstand, ga je altijd reanimeren en een AED gebruiken. Een Automatische Externe Defibrillator geeft niet alleen schokken af, het meet ook of er nog trilling is.

Een schok van het apparaat zet het hart stil, want VF (ventrikel fibrilleren) is een stoornis in het ritme. Na een schok moet het hart in het juiste ritme het zelf weer overnemen en brengt het ritme weer op gang.

Een apparaat bestaat uit o.a. elektroden en een microprocessor. Een hulpverlener moet de elektroden aanbrengen op de borstkas van het slachtoffer. Dan meten de elektroden het hartritme. De microprocessor interpreteert die meting. Vervolgens bepaalt de microprocessor of, met het apparaat, al dan niet een elektrische schok moet worden gegeven.

Hoe gebruik je een AED?

AED’s zijn op veel publieke plaatsen beschikbaar en mag iedereen in noodgevallen gebruiken. Natuurlijk is dat alleen zinvol, als men weet hoe het apparaat gebruikt moet worden. In veel cursussen, ook bij bijvoorbeeld Safetyschool, is het gebruik van de AED opgenomen.

De volgorde van handelen is als volgt:

 1. Zorg ervoor dat het slachtoffer, de omstanders en u zelf veilig zijn.
 2. Als het slachtoffer niet reageert en niet normaal ademt: laat iemand via 112 een ambulance bellen en de AED halen. Als u alleen bent doet u dit zelf.
 3. Begin direct de reanimatie.
 4. Zodra de AED er is: bevestig de elektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer. Voer de instructies uit die apparaat geeft.
 5. Bij een schokinstructie: druk op de schokknop zodra de AED dit adviseert (een volautomatisch apparaat geeft de schok zelf.)
 6. Bij geen schokinstructie: hervat de basale reanimatie.
 7. Blijf de instructies van opvolgen totdat professionele hulpverleners het werk overnemen, het slachtoffer weer normaal ademt of u uitgeput bent.

AED kopen?

Neem contact op voor de beste keus.

 

Wilt u (of wil uw bedrijf) mogelijk een AED kopen? Oriënteert u zich dan eens op de volgende site:

 • www.aedunits.nl

Bronnen:

 • GGD
 • www.reanimatieraad.nl
 • AED service

[text_block id=10997 description=”reanimatiekaart”]

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen