fbpx

Het is, met temperaturen van 27 tot 35 graden, de heetste dag van het jaar tot nu toe. Het is natuurlijk heerlijk om naar het strand te kunnen gaan; de BBQ te kunnen aansteken; of buiten de overwinning van Oranje te kunnen vieren. In de warmte schuilt echter een risico: we kunnen te maken krijgen met ‘hyperthermie’. Wat is hyperthermie en welke maatregelen kun je ertegen nemen? Tips voor een – hopelijk – lange zomer.

Wat is hyperthermie?

Normaal gaan we zweten als het warm wordt. Daardoor geven we hitte af aan onze omgeving. Maar in extreme omstandigheden raakt het lichaam soms niet voldoende warmte kwijt. Het gevolg is een ongecontroleerde stijging van de lichaamstemperatuur. Dit noemen we ‘hyperthermie’. Hyperthermie kun je meestal voorkomen, door voldoende te pauzeren en je lichaam geregeld te laten afkoelen. Neem daarnaast meer vocht tot je, dan je kwijtraakt.

EHBO-maatregelen bij hyperthermie

Treedt er hyperthermie op bij iemand in je omgeving? Dan is het belangrijk, dat je de juiste EHBO-maatregelen neemt. Hyperthermie beslaat een aantal fasen. Elke fase vraagt om bepaalde EHBO-maatregelen:

  1. Hittekramp. Bij hittekramp ontstaat kramp in de benen, armen of buikspieren. De kramp is pijnlijk, maar niet overdreven gevaarlijk. Klaagt iemand over hittekramp? Adviseer hem / haar dan, om uit de zon te gaan, het lichaam te koelen en koude dranken te drinken.
  2. Warmtestuwing. Als het lichaam niet kan afkoelen, kan iemand ‘bevangen worden door de hitte’. Symptomen zijn: uitdroging, vermoeidheid, zwakte, hoofdpijn, misselijkheid, braakneigingen en hyperventilatie. Warmte uitputting kan zeer ernstig worden. Koel het slachtoffer daarom snel af. Is er sprake van ernstige oververhitting? Trek het slachtoffer dan zoveel mogelijk kleding uit en baadt het in lauw water. Ga eventueel met het slachtoffer naar de dokter.
  3. Hitteberoerte. Als de toestand verergert, kan het slachtoffer een hitteberoerte krijgen. Het lichaam heeft dan geen controle meer over de eigen temperatuurhuishouding. De lichaamstemperatuur stijgt tot gevaarlijke hoogten (42 graden of hoger). Symptomen van hitteberoerte kunnen zijn: een zeer warme en droge huid, hevige hoofdpijn, duizeligheid, zwakte, desoriëntatie, vermoeidheid, stuipen en bewusteloosheid.

Heeft iemand een hitteberoerte, dan moet de lichaamstemperatuur zo snel mogelijk omlaag worden gebracht. Anders kan hersenbeschadiging ontstaan, of kan het slachtoffer zelfs overlijden.

  • Kleed het slachtoffer uit.
  • Leg het in een bad met lauw water of bedek het met kompressen.
  • Houd het slachtoffer nat.
  • Is er niet genoeg water voorhanden? Gebruik dan een ventilator, of enig ander middel dat voorhanden is, om het slachtoffer af te koelen.
  • Heeft het slachtoffer professionele hulp nodig en is het niet mobiel genoeg om zelf naar het ziekenhuis te gaan?

Bij twijfel bel je altijd 112 en overleg je met de meldkamer.

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

 

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen