AED-KopenAED staat voor Automatische Externe Defribillator. Een AED is een hulpmiddel om de overlevingskansen bij hartfalen te vergroten. De inzet van een AED is een waardevolle aanvulling op de reanimatie.

Op dit moment zijn er in Nederland ruim 20 verschillend AED’s verkrijgbaar. Ze doen allemaal, wat ze moeten doen volgens de internationale protocollen. Dat maakt een keuze lastig. Asphalia adviseert voor de meeste situaties een eenvoudig, gebruiksvriendelijk apparaat.

Afhankelijk van de omstandigheden kunnen er aanvullende vereisten zijn. Een organisatie die hulp verleent bij evenementen, zal het belangrijk vinden dat een apparaat mobiel is. Een hulpverlener bij de strandraces zal waarde hechten aan stof- en waterdichtheid.

De eigenschappen van de AED’s zijn natuurlijk mede bepalend voor de prijzen. Daarnaast hebben ook naamsbekendheid en onderhoudscontracten invloed.

AED kopen: waar moet u op letten?

1. Energieniveau. Het energieniveau, de kracht van de elektrische schokken van een AED, wordt weergegeven in joules (J). Een hoger energieniveau geeft over het algemeen meer kans op succes. Het maximale energieniveau voor een AED is 360 J.
  2. Oplopend, stationair of instelbaar. Een reeks schokken met een oplopend energieniveau is het meest effectief.  Daarbij geeft de AED bijv. een eerste schok van 200 J, een tweede van 300 J en een laatste van 360 J. Sommige AED’s kun je handmatig op een bepaald energieniveau afstellen.
  3. Levensduur accu. De meeste AED’s zijn voorzien van een accu. Deze accu’s gaan meestal meerdere jaren mee. Ze kunnen in die tijd enkele tientallen schokken geven.
  4. Levensduur elektroden. Veel elektroden gaan anderhalf à twee jaar mee. Daarna geleid de geleidende gellaag, waarmee je de elektroden op de huid plakt, stroom minder goed. Een goede werking is dan niet meer gegarandeerd. Bovendien zijn alle elektroden bestemd voor eenmalig gebruik. Een reserve-set is daarom handig.
  5. Kinderelektroden en -adapter. Jonge kinderen kunnen inwendig letsel oplopen, als zij een schok krijgen met hetzelfde energieniveau als een volwassene. Bij kinderen jonger dan 1 jaar mag je daarom nooit een AED gebruiken. Voor kinderen ouder dan 1 jaar kunnen bij sommige AED’s kinderelektroden geleverd worden. Ook zijn er systemen verkrijgbaar met een adapter voor defibrillatie van kinderen.
    Kinderelektroden of -adapters beperken de hoeveelheid energie tot zo’n 50 – 70 J.
  6. Stof- en waterdichtheid. De IP-code geeft de stof- en waterdichtheid van een AED aan. Achter de letters IP staan twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate van stofdichtheid aan. Het tweede cijfer de mate van waterdichtheid.
  7. Bedieningsgemak. Het is belangrijk, dat een AED gemakkelijk te bedienen is. Je moet de elektroden makkelijk kunnen aanbrengen. Vooral voor mensen die niet beroepsmatig met AED’s werken, verdient een eenvoudig apparaat de voorkeur.
  8. Geheugenfunctie. AED’s hebben een geheugenchip waarin een ECG (een weergave van het hartritme) wordt opgeslagen. Soms staan op de chip ook andere gegevens. De opslagcapaciteit van de chips verschilt sterk. In normale omstandigheden is een geheugenopslag van enkele tientallen minuten voldoende.
  9. Ondersteuning reanimatie. De meeste AED’s geven, met een geluid, het ritme voor de hartmassage aan. Er zijn ook apparaten, die feedback geven op de diepte en de snelheid van de hartmassage. Of die zelfs een stap-voor-stap-begeleiding geven. Voor gebruikers die weinig ervaring hebben, kan dit een belangrijke extra functie zijn.
  10. Verhouding prijs / kwaliteit / gebruiksomgeving. Tot slot moet je bij de aanschaf van uw AED natuurlijk rekening houden met uw budget. Het is verstandig, de prijs af te wegen tegen de kwaliteit van het apparaat.Houd rekening met de gebruiksomgeving. Wanneer je de AED gebruikt in een omgeving zonder bijzondere risico’s, dan is een eenvoudig apparaat (in de prijsklasse tussen €1100 – 1500), voldoende. Aan AED’s voor een professionele, stoffige of natte omgeving moet je hogere eisen stellen.
  11. Onderhoudscontract. Net als andere apparatuur heeft een AED onderhoud nodig. Van tijd tot tijd vervang je de elektroden en accu’s. Het is voordelig als je bij de leverancier een onderhoudscontract kunt afsluiten.
  12. Gewicht en mobiliteit. In sommige situaties is een lichtgewicht apparaat handig. Zo mogelijk in een draagtas, waarin ook ruimte is voor accessoires.
  13. Accessoires. Een AED is niet goed inzetbaar zonder deze nodige accessoires:
    • een verbandschaar (om bovenkleding te kunnen los knippen)
    • een wegwerpscheermesje (om in de weg zittend borsthaar te kunnen verwijderen)
    • een handdoekje (om de huid te drogen op de plaats waar je de elektroden plakt)
    • een beademingsmasker (om hygiënisch te kunnen beademen).

Let op: niet alle leveranciers leveren deze accessoires standaard bij de AED.

Je kunt ons om advies vragen over de aanschaf van een AED. Je kunt via Asphalia een AED kopen, vraag naar de mogelijkheden in onderstaand contact formulier.

Ook geven we jou graag een AED-training.

Direct contact?
Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op!
Direct contact? Bel: 0318 488502, mail: klantenservice@asphalia.nl

[text_block id=10997 description=”reanimatiekaart”]