fbpx

Bezetting BHV in de vakantieperiode

Het is officieel nog geen zomer, maar de temperaturen lopen al dusdanig op dat het zomer lijkt. Hier, bij Asphalia, is het vakantierooster al klaar. Wij weten precies wie wanneer vakantie heeft. Niet alleen handig voor de werkzaamheden en de lopende projecten. Het is ook handig voor de BHV-bezetting.

Hoe mooier het weer wordt, hoe meer zin iedereen heeft om eens lekker een paar weken weg te gaan. Dan denk je toch niet na of er wel voldoende BHV’ers achterblijven?

Hoe ga je nu om met BHV en vooral de bezetting van de BHV tijdens de komkommertijd van het bedrijf. En hoe je deze periode in je voordeel kunt gebruiken.

BHV-bezetting in de zomer? Oeps niet over nagedacht.

Tijdens de zomer wil je graag continuïteit in het bedrijf. Ook al is het rustig, ook al is het komkommertijd.

Dan is het niet handig wanneer alle receptiemedewerkers tegelijk vakantie hebben. En je moet er niet aan denken dat het onderhoud blijft liggen, omdat al het onderhoudspersoneel in de zon ligt. Ook is het uit den boze dat de hele salarisadministratie in het buitenland souvenirs aan het kopen is.

Kortom, er zijn nu eenmaal werkzaamheden die door moeten blijven gaan ook als je onderbezetting hebt tijdens de vakantieperiode. Dat is de enige manier waarop je acute problemen en uitdagingen direct kunt oppakken.

Onderbezetting BHV is ook een bedrijfsrisico

Wanneer je personeelsbestand te klein is, zal je bedrijf niet naar behoren kunnen functioneren. Groei blijft uit en het kan zijn dat de kosten stijgen. Hoe graag je het ook wilt groeien en hoe hard je er ook aan werkt, je zult altijd op 75% misschien 80% functioneren.

Dat verandert pas wanneer je de juiste bezetting in je personeelsbestand hebt.

Hetzelfde geldt ook voor de BHV-bezetting. Op het moment dat er iets gebeurt en er zijn niet voldoende BHV’ ers dan zal de hulpverlening niet verlopen zoals het hoort.

Er ontstaat chaos, want bijvoorbeeld alleen het hoofd BHV kan alarmeren. Of de achterblijvers weten niet waar de brancard staat. En alleen Gert en Chantal weten dat er een evacuatiestoel is, maar zij zijn allebei op vakantie.

Onderbezetting van BHV is ook een bedrijfsrisico. Een risico dat je moet afdekken, voordat het een probleem gaan vormen.

Tijd voor een update

Deze periode kun je ook in je voordeel gebruiken. Tijdens je planning houdt je al rekening met de BHV-bezetting. Mocht tijdens de vakantieperiode toch blijken dat de BHV-bezetting niet toereikend is.  

Je kunt dan een nieuwe risico-inventarisatie gaan doen, je oude RI&E updaten en je BHV-plan aanpassen aan de nieuwe situatie.

Je kunt zelfs de update meteen in de praktijk brengen door nieuwe BHV’ers te laten opleiden in deze rustige periode. Zorg er dan wel voor dat er voldoende personeel is om het bedrijf draaiende te houden.

Het is ook mogelijk om aan maatwerkopleiding te geven bij jou op locatie. 

Seizoensgebonden bedrijven

Heb je een bedrijf dat juist functioneert in de zomer, dan is het goed om de kennis van je medewerkers up-to-date te houden.

Kijk ook naar de vakantiemedewerkers die je in dienst hebt. De kans is aanwezig dat binnen deze groep mensen zitten die een EHBO-diploma hebben (of zelfs BHV’er zijn). Maak daar slim gebruik van, zodat je de veiligheid van je medewerkers, bezoekers en klanten kunt waarborgen.

Wil jij niet voor verrassingen komen te staan? Wil jij weten wat jij kunt doen om de beste invulling te geven aan jouw BHV-organisatie? Ik help je graag de zaken op orde te brengen. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.  Bel 0318 488 500.

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen