fbpx

Talloze mensen proberen en blijven proberen om brand in grafieken te vangen. Hier zie je allerlei grafieken ontstaan die het zelfde bedoelen en er toch anders uitzien. De hieronder getoonde grafiek is inderdaad ook zo’n grafiek. De brandcurve die wordt getoond is altijd afhankelijk van de brandende materialen, de snelheid van het gas dat wordt onttrokken uit de brandbare stof. Dat verschilt ook per brandbare stof. De basiselementen zijn in alle grafieken gelijk, je ziet een beginnend brandje, een ontwikkelingsperiode, een brandperiode, een doofperiode en tot slot ook nog een smeulbrand.

Een beginnend brandje getoond in de brandkromme.

Het brandje begint bij de vonk, wellicht een kleine lucifer of een brandende peuk. Dit simpele begin ontaardt in een vlam, deze vlam groeit uit tot een bepaalde warmte in een ruimte. Zodra deze temperatuur in een ruimte een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 250 °C begint de volgende fase.
Brandkromme

De brandkromme toont de ontwikkelingsperiode van een brand.

De ontwikkelingsperiode van een brand gaat heel erg snel, dit komt omdat de warmte gassen uitdrijven uit de vaste stoffen. De uitgedreven gassen zijn brandbaar en door de heersende temperatuur in combinatie met zuurstof, de aanwezige zuurstof, gaan deze gassen branden. Dit fenomeen wordt vlamoverslag genoemd. Dit zijn dus de oorzaken dat een ruimte letterlijk binnen enkele seconden in een waar brandend inferno verandert. Naarmate de temperatuur zich ontwikkeld, de zuurstof vermindert zal er steeds meer rook ontwikkelen. Deze rook is ook weer zeer brandbaar en heel erg gevaarlijk. Tussen de 500 °C en de 650 °C zijn stoffen zoals koolmonoxide en methaan brandbaar.

De brandperiode die de brandkromme laat zien.

Indien de brand in een besloten ruimte plaatsvindt zal de brand zich verder ontwikkelen en na een X tijd zal de zuurstof opraken. De brandperiode is dus de periode tussen het ontwikkelen en het opraken van de zuurstof.

Tot slot laat de brandkromme de doofperiode zien.

De doofperiode die de brandkromme laat zien heeft alles te maken met een tekort aan zuurstof. Hierdoor zal de brand uitgaan. Uitgaan is wel teveel gezegd, want uitgaan is geen uitgaan maar dan ontstaat er een smeulperiode. Deze smeulperiode is uitermate gevaarlijk.

De gevaarlijkse periode van de brandkromme is de smeulperiode.

Tijdens de smeulperiode is er nog volop brandstof en is er een van hoge temperatuur. Het enigste wat ontbreekt om de brand weer volop te ontsteken is zuurstof. Een sparing hoeft het maar te begeven, een sparing is een gat in een muur dat met brandwerend materiaal is dichtgemaakt, of een ruitje begeeft het, misschien wordt de deur opengedaan, allemaal oorzaken waardoor zuurstof in de ruimte kan komen. Zodra er zuurstof bijkomt zal de brandbare stof die nog zeer het is, in een onderdeel van een seconde tot ontbranding komen. Dit is dan het ontstaan van het flash-over of een backdraft.

Een PDF van het NIBRA over dit onderwerp

Deze beschouwing is gemaakt door Dhr. van den Dikkenberg, je kunt het bestand hier downlaoden of bekijken.

Brandkromme volgens Dikkenberg


Ik wil ook een BHV cursus volgen!

Groepscursus BHV EHBO
Klik op het plaatje links en u krijgt een goede keuze uit onze kwaliteitsopleidingen.
U heeft liever dat het telefonisch wordt uitgelegd? Bel dan gewoon even: met 0318-488502
Of kijk op Asphaliatraining.nl

 

 

 

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen