Er komen steeds meer soorten en typen blauwe pleisters op de markt. Wat is nu de doelstelling van een blauwe pleister? Wat is het verschil? Waar worden blauwe pleisters voor gebruikt?

Blauwe pleisters zijn visueel traceerbaar

De kleur blauw is levensmiddelen vreemd. Hiermee wordt bedoeld dat er geen voedingsmiddelen zijn die van nature blauw zijn. Door de kleur valt het dus op in het productie proces. Zo kun je dus een pleister die is losgeraakt zien en kan je het verwijderden of het productie proces stil leggen.

Metaal detecteerbaarheid van de blauwe pleisters

Ieder (bijna) pleister heeft onder het wondkussentje een metaalstripje zitten. Dit metaalstripje is van een folie gemaakt die de speciale machines herkennen. Wanneer een metaaldetecteermachine zo’n strip op de radar krijgt, dan zullen ze het betreffende product uit het productieproces verwijderen.

Doelstelling van de blauwe pleisters

De hoofddoelstelling van de blauwe pleisters is om de hygiëne te waarborgen van voedsel tijdens het productieproces. Blauwe pleisters worden ook gebruikt om piercings en oorbellen af te plakken.

Blauwe pleister in verband met de HACCP

Hazard Analysis and Critical Control Point-systematiek, kortweg HACCP is dus het hygieneproces waar iedere voedselproducent zich aan moet houden. Dit gaat soms erg ver, want ook toeleveranciers naar de voedselverwerkende industrie moeten zich hieraan houden. HACCP is ook verplicht bij levensmiddelen voor dieren en bedrijven die medicijnen produceren.

De blauwe pleisters zijn wettelijk verplicht in de horeca en ze moeten voldoen aan de HACCP-eisen.

Polyurethaan blauwe pleisters

wondpleisters

Plastic blauwe pleisters zijn gemaakt van Polyurethaan, dit wordt afgekort weergegeven: PU.
De PU pleisters worden geleverd in veel maten, soorten en kwaliteiten.

Voor- en nadelen van de PU pleister zijn:

• goedkoop
  • waterdicht*

• slecht plakken
  • stug materiaal

*Een PU pleister is waterdicht wanneer de pleister niet is geperforeerd en rondom een plakrand heeft.

Blauwe pleisters van textiel

blauwe pleister textiel
Het grote voordeel van de textiel pleister is dat ze een goede elasticiteit heeft en daardoor een prettig draagcomfort heeft. Ook deze pleister heeft diverse maatvoeringen.
Voor- en nadelen van de textiel pleisters zijn:

• elastisch
  • goed plakkend

• niet waterdicht

Doordat de lijm in het textiel is opgenomen heeft het een grotere plak-kracht dan de PU pleisters.

Non-woven blauwe pleisters

akla-dispenser-blauw
Non-woven is dun geperst cellulose (papier), in de blauwe pleisters zijn er niet veel soorten en merken.
Voor- en nadelen van de non-woven pleisters zijn:

• hypo-allergeen
  • zeer goed plakkend