Bij een hartstilstand is snelheid geboden. Hoe sneller je kunt starten met reanimeren hoe groter de overlevingskans is. Echter, niet iedereen kan reanimeren. Dan biedt een AED uitkomst. Reanimeren met een AED wil niet zeggen dat jouw taak erop zit en dat je niets hoeft te doen. De AED neemt voor een heel groot deel de analyse over en vertelt jou als hulpverlener precies wat je moet doen. Het is bewezen dat het gebruik van een AED de overlevingskans met 60% vergroot. Het is niet voor niets dat in de huidige EHBO cursussen het gebruik van een AED is opgenomen.

Waar vind je bij jou een AED in de buurt ?

Ook bij jou in de buurt zijn AED’s te vinden. Je ziet ze in winkels, in restaurants en in bedrijven. Op steeds meer plekken kun je ze vinden. Je hebt vast wel eens een AED kast gezien aan een gevel. Veelal een groene kast of een gele kast waar met grote letters AED op staat. Wanneer jij de hulpverlener bent, geef je een omstander opdracht om een AED te halen. Het kan ook voorkomen dat jij die omstander bent en dat de hulpverlener jou vraagt een AED te gaan halen. Weet jij waar een AED in de buurt is? Weet jij precies waar je een AED kunt vinden, wanneer je hem nodig hebt? Je kunt op 2 manieren een AED in de buurt vinden.

1. Via Internet een AED in de buurt vinden met het Rode Kruis

Op de website AED4 kun je door je plaatsnaam in te geven de AED’s bij jouw in de buurt vinden. Je kunt bij het zoeken ook zien of de AED gecontroleerd is of niet. Je kunt dit zelfs bij het zoeken van te voren aangeven.

website rode kruis AED vinden

Dit is handig om thuis op je gemak te kijken waar je een AED in de buurt kunt vinden. Ter plaatse kun je beter op een andere manier een AED vinden.

2. Via een app een AED in de buurt vinden

Voor je smartphone zijn verschillende app’s te vinden. Je hebt dan altijd de dichtstbijzijnde AED bij de hand. Na een zoektocht naar app’s heb ik er twee gevonden. Die je zowel voor de Iphone als voor een Android telefoon kunt downloaden.

Rode Kruis (voor IOS en Android)

Deze app zet breed in. Zodra de app op je telefoon staat kun je er mee aan de slag. Je hoeft geen account aan te maken of in te loggen. Op het startscherm kun je direct kiezen uit 6 voorkomende situaties. Wanneer je klikt op de eerste situatie: Ademt niet: reanimeer nu, dan doorloop je 10 stappen met handelingen die je gaat uitvoeren.

Op het startscherm vind je ook een groene knop ZOEK AED LOCATIE. Met deze functie kun je een AED in de buurt lokaliseren, zodat je die kunt laten ophalen. De app neemt altijd je huidige locatie als uitgangspunt. Wanneer je daarna klikt op een icoontje van een AED bij jou in de buurt, dan krijg je het adres. Naast het adres staat een grote rode knop waarop staat NAVIGEER. Deze kun je gebruiken om je te laten navigeren naar de gekozen AED. Hiervoor start de app automatisch Google Maps op en geeft de kortste route aan naar de AED. Voordeel van deze app vind ik dat je zonder account de app kunt gebruiken. Je krijgt direct toegang tot belangrijke informatie als het gaat om EHBO. Met de app kun je ook de dichtstbijzijnde EHBO post vinden. Tot slot, de app geeft ook informatie over andere EHBO handelingen onder de knop EERSTE HULP BIJ… waarbij het Rode Kruis ook onderscheid maakt in sport letsel en letsel bij kinderen.

AED Alert – hart veilig wonen (voor IOS en Android)

Deze app is gericht op burgerhulpverlening. Je kunt je via de app aanmelden als vrijwilliger. Wanneer zich een hartstilstand voordoet in jouw omgeving, dan alarmeert de meldkamer Ambulancezorg burgerhulpverleners die vlak bij het slachtoffer zijn.

Je kunt één van deze twee oproepen krijgen:

  1. Ga direct naar het slachtoffer
  2. Haal een AED

In het tweede geval kun je via de app een AED vinden, ophalen en naar het slachtoffer gaan. Op de melding moet je antwoorden met ik ga of ik ga niet. Deze app is er voor de burgerhulpverleners. Je hebt een EHBO diploma met reanimatie. Deze informatie moet je via de app op je account invullen. Bij complete informatie en controle van Hartveilig wonen is je account actief en kun je meldingen krijgen. Voordeel is dat je snel ter plaatse kunt zijn bij een hartstilstand en kunt beginnen met reanimeren voordat een ambulance ter plekke is. Dit verhoogt de overlevingskans. Nadeel is dat je een account aan moet maken en een diploma moet overleggen. Dit werpt een drempel op, ook al heb je een diploma, om je aan te melden voor burgerhulpverlening. Ander nadeel is dat een Android telefoon een app uitschakelt, wanneer deze langer dan 3 dagen niet is gebruikt. Dat gebeurt ook bij deze app, waardoor het dus kan gebeuren dat je geen meldingen meer krijgt. Dit kun je via instellingen aanpassen. De app geeft bij mij de melding bij het inloggen dat er geen netwerk verbinding is. Inloggen is mij nog niet gelukt.

Weet waar je een AED kunt vinden

Al heb je nog zo veel apps op je telefoon staan voor meldingen. Met een app ben je afhankelijk van een internetverbinding en een telefoon heeft stroom nodig. Een lege telefoon kan iedereen overkomen. Zorg er daarom voor je dat je in jouw buurt weet waar je een AED kunt vinden. Daar kun je uiteraard ook de app voor gebruiken. Neem eens rustig de tijd om één van de twee apps (allebei mag natuurlijk ook) te downloaden en te bekijken. Mocht zich dan een noodsituatie voordoen, dan kun je nog sneller handelen. Op vakantie? Bekijk dan op je huidige locatie waar een AED te vinden is. Loop er desnoods naartoe, zodat je bekend bent met de route. Een leuke manier om de omgeving te verkennen.

Tot slot

Iedere minuut die je eerder kunt helpen geeft 10% meer overlevingskans aan het slachtoffer. Daarom zijn de eerste zes minuten van reanimeren cruciaal. Wil jij het verschil kunnen maken in die cruciale 6 minuten? Wil jij leren reanimeren? Neem dan contact op voor een cursus EHBO. 

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen
Powered by