fbpx

De dagen worden langer, de temperatuur stijgt. Ja, de zomer staat voor de deur. Zomer betekent voor veel mensen ook het aanbreken van de vakantieperiode. En dat betekent weer dat veel mensen erop uit gaan. Naar buiten, de paden op de lanen in. Wandelen, zwemmen, fietsen, barbecuen en tijd doorbrengen op een terrasje dat zijn een paar van die activiteiten waar zonminnend Nederland zich aan overgeeft.

Het is genieten geblazen. Tegelijkertijd is het ook uitkijken geblazen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of je nu EHBO’er of BHV’er bent, je hulp is ook in de zomer altijd wel ergens nodig.

De verwondingen op een rijtje…

In dit artikel zet ik 5 verwondingen op een rijtje die typerend zijn voor de zomer.

    1. Kneuzing/verstuiking

Het hele jaar door kun je een kneuzing of verstuiking oplopen. In de zomer ben je meer buiten en je vakantiebestemming zorgt er misschien wel voor dat je vaker buiten bent, meer wandelt, sneller de fiets pakt en activiteiten doet die je normaal niet doet. Tijdens de vakantie lijkt het wel of je meer durft en doet, zoals: abseilen, mountainbiken, wandelen in de bergen en misschien zelfs wel een waterballonnen gevecht.

Allemaal activiteiten met risico op een kneuzing of verstuiking. Ik noem ze in één adem, maar een kneuzing en verstuiking hebben echt verschillen. Lees hier wat het verschil is tussen een kneuzing en een verstuiking.
Wil je weten wat je moet doen bij een kneuzing of verstuiking? Lees het op onze website

    1. Oververhitting

Zodra de zon schijnt gaan we met z’n allen naar buiten. Lekker aan zee op het strand, aan de recreatieplas of struinen op een braderie.
Het is hierbij niet alleen belangrijk om je te beschermen tegen de felle zon, maar ook tegen de warmte. Je hoeft niet in de felle zon te lopen om een zonnesteek op te lopen. Als je niet voorbereid bent, kunnen de gevolgen van een dagje zon heel vervelend zijn. Voorkom oververhitting door in ieder geval voldoende water te drinken. Wil je meer weten over oververhitting, lees dan ook eens deze artikelen:

    1. Tekenbeet

Warmer weer zorgt ervoor dat mensen naar buiten trekken. Lekker fietsen of wandelen. Van alle insectenbeten die er zijn, is die van een teek toch wel de meest nare. Tenminste de eventuele gevolgen van een tekenbeet kunnen extreem vervelend zijn. Alleen daarom zou je al iedere avond, na een dag fietsen of wandelen, jezelf en je gezin moeten checken op teken.

    1. Brandwonden

De eerste dag dat het mooi weer was kwamen de barbecues al te voorschijn. Dat is inmiddels alweer een paar weken geleden. Dat was het prille voorjaar. En met nog meer mooi weer in het vooruitzicht zal dat alleen maar vaker zijn. Barbecueën betekent ook vuur en heet metaal. Hoe voorzichtig je ook bent je brandt je sneller dan je denkt. Er kan zelfs een stuk gebraden vlees op je arm, been of voet vallen. Bij brandwonden is het belangrijk om te koelen. Een handig hulpmiddel hierbij is hydrogel.

    1. Wespensteek

Het is al uitgebreid in het nieuws geweest dat dit jaar de kans op een wespenplaag groot is. Door een milde winter hebben veel darren (mannetjes bijen) en ook ‘koninginnen’ de winter overleefd, waardoor er in april en mei meer wespen waren dan voorgaande jaren. Dat alleen al zou een wespenplaag voorspellen.
Een wesp kan voor een gemene steek zorgen. Ben je gevoelig, dan kan het een allergische reactie veroorzaken. Dan is het sowieso verstandig om alert te zijn en bij stoornissen in het bewustzijn 112 te bellen. Bij een wespensteek is het net als bij een tekenbeet verstandig om de Aspivenin uitzuigpomp te gebruiken.

Tot slot

Wees alert maar vergeet vooral niet te genieten van deze zomer!

Onze EHBO locaties: AmsterdamEindhovenRotterdamUtrechtLeeuwardenEdeMeppel en Zwolle.
Onze BHV locaties: AmsterdamRotterdamEindhovenUtrechtZwolleLeeuwardenEde en Meppel.

Open chat
1
Chat met ons
Hallo, kunnen we u helpen